Ridövningar - dressyr
"Olika ridövningar, både hoppning, dressyr och markarbetes övningar :)"
Kommer i dessa olika ridövningsinläggen använda mig av övningar jag själv ridit mycket som jag vet ger bra resultat.
Jag är ju en sån person som tycker att dressyr är ganska tråkigt, men när det går riktigt bra tycker jag faktiskt det är intressant. Något man måste tänka på är att dressyr är så mycket mer än alla de olika rörelserna som skänkelvikning, piaff, passage osv. Dressyr är grunden och all lydnad, enligt mig. Funkar inte ditt dressyrarbete kommer inte hoppningen funka heller. Möjligtvis till en viss höjd men när du sen vill högre och det blir mer tekniskt kommer det inte funka.
När jag rider dressyr på mina hästar använder jag mig mycket utav simpla övningar, man behöver inte göra det svårt för sig själv. Använd lätta övningar som funkar! Jag använder mig mycket utav serpentiner, varierar mycket med hur många bågar jag rider. En runda kan det bli 3 bågar och en annan 13 bågar. Använder även andra simpla saker som åttvolter och volter. Då har du början till att få en lösgjord häst.
För att sen lägga till lydnaden gör jag såhär på de olika övningarna.
Serpentiner:
Skritt - Rider bågarna i skritt och när jag kommer vid medellinjen gör jag en skänkelvikning x antal steg åt motsatta hållet dit jag ska. Dvs. när jag kommer till medellinjen och t.ex. ska förbereda en båge åt höger gör jag en skänkelvikning till vänster istället. När jag sen ridit den bågen och nästa båge är till vänster gör jag istället en skänkelvikning åt höger. Skänkelvikningar är väldigt lösgörande och att då lägga in det i en annan lösgörande övning som serpentiner i detta fallet gör att du får en väldigt lösgjord häst.
Detta brukar jag göra varenda pass som jag rider när jag skrittar fram.
Trav - Traven är inte helt olik det jag brukar göra i skritten. Rider bågarna i trav och när jag kommer till medellinjen använder jag mig utav ryggningar. Gör halt direkt från traven, ryggar några steg och sen direkt fram i trav igen. Där kan det ta ett tag innan hästen förstår att du vill göra halt direkt från trav så du behöver kanske vara lite extra tydlig med hjälperna de första gångerna, det har i alla fall jag fått vara. Beror mycket på vad man har för häst också, nu är inte min världens känsligaste och nervigaste så han får jag ju ta i lite med. ;)
Ryggningar är en väldigt bra övning för bakdelen på hästen, men tänk på att rida en viss övning för länge ger hästen mjölksyra därför är det viktigt att variera. Rygga därför aldrig för mycket på en gång, då bryter du istället ner bakdelspartiet istället för att bygga upp det! Det räcker med ett par steg i taget.
Galopp - Serpentinbågar i galopp är inte något jag gör jätteofta då min ponny inte kan galoppombyten, förutom över bommar/hinder. De få gånger jag gjort det har jag alltid tänkt på att rida saaamlat. Korta upp och fånga upp honom så mycket så jag kan rida så många bågar som möjligt. På medellinjen saktar jag av till trav 1-3 steg för att sedan fatta ny galopp. Det är även bra för då får man in lite övergångar som också är bra för hästarna. Med mycket övergångar får du en lydig häst som lyssnar och alltid ligger och väntar på nästa hjälp.
-----------------------------------------------------------------------------------
Åttvolter & volter
Skritt - I skritt på volter och åttvolter brukar jag faktiskt inte avancera jättemycket. Rider mycket med att böja halsen inåt och utåt.
Trav - Traven är den gångart där jag avancerar lite mer. Det blir oftast mycket tempoväxlingar, att gå från kortkort trav till att sen på en millisekund kunna gå över i en stooor trav. Viktigt är att man tänker att hästen ska inte bara böja halsen utan även kroppen också. Många som rider främst på ridskola böjer ofta endast halsen och sen är kroppen stel som en planka. Det är viktigt att man får igenom böjningen genom hela kroppen därför kan man även variera storleken på volten och åttvolten. Ju mindre volt du får desto mer böjd måste hästen gå genom hela kroppen. Föredrar åttvolter framför vanliga volter också. På vanliga volter är det lätt att man fastnar i samma varv hela tiden medan man på åttvolter bytar varv hela tiden.
Galopp - Galoppen jobbar jag mest på volter eftersom att, som jag nämnde vid serpentinövningar, min ponny inte kan galoppombyten. Då är det i stort sett samma sak som i traven. Mycket tempoväxlingar och mycket att samla upp honom på bakbenen för han blir väldigt lätt framtung på volter, det är en lösgörande övning så han tar gärna ner huvudet utan att sätta bakbenen under sig och då får man jobba med att rida in bakbenen. Att minska och öka storleken på volten är bra även här.
-------------------------------------------------------------------------------------
